České akcie a fondy

16. březen 2022

České akcie a fondyČeské akcie a fondy
Podcast si můžete poslechnout na svých oblíbených platformách:

Nebo na našem YouTube viz níže:

Přepis podcastu:


Úvod

Dobrý den, u mikrofonu David Kopecký. Vítám Vás u dalšího dílu podcastu Nekonečná renta.
 
Tématem tohoto podcastu je svět investování a vše kolem něj. Hlavním tématem je zejména možnost dosažení finanční svobody a čerpání vlastní nekonečné renty, která pokryje část nebo úplně všechny měsíční výdaje. Tato renta by neměla být nijak závislá na Vaší firmě, Vašem zaměstnání či podnikání. Kromě finanční svobody se budeme zabývat i tím, jak budovat a udržet si kapitál i na další finanční cíle jako je třeba budoucnost Vašich dětí a podobně.

Při diskuzi s klienty se velmi často setkávám s tím, že mají nakoupené zejména české akcie nebo české podílové fondy. Z akcií nejčastěji ČEZ nebo bankovní tituly. Co se týče fondů, většinou je to fond, který jim nabídli v jejich bance. Klienti České spořitelny mají tedy velmi často známý fond Top Stocks, klientům ČSOB byl prodán fond ČSOB Akciový, klienti Raiffeisenbank budou zřejmě mít v portfoliu Raiffeisen fond globálních trhů a v Generali Česká pojišťovna jim prodali Generali fond globálních značek.

Většina z nich je ráda, že vlastní českou akcii nebo české fondy a mnoho lidí preferuje vlastnictví domácích instrumentů před zahraničními.

Proč tomu tak je?

Home bias - investice do domácích akcií

Velmi často je důvodem tzv. kognitivní zkreslení, které se nazývá home bias. Na základě tohoto zkreslení lidé raději investují doma než v zahraničí, a to i přesto, že by v zahraničních investicích mohli dosáhnout vyššího výnosu při podobné míře rizika. Investoři totiž riziko vyhodnocují pouze ze subjektivního pohledu, protože považují domácí aktiva za méně riziková než zahraniční, přestože k tomu není žádný důvod a riziko zahraničních akcií je úplně stejné.

Dalším důvodem je i informační asymetrie. Investoři mají jednodušší přístup k informacím o domácích firmách a z toho důvodu mají pocit, že je pro ně lepší investovat právě do domácích akcií či fondů.

I přesto, že mnoho zemí je z globálního hlediska úplně zanedbatelných, tak mnoho investorů stále preferuje domácí akcie a fondy před zahraničními.

Pokud patříte mezi ty, kteří skutečně mají většinu svých investic v českých akciích či fondech, tak už teď víte, co může být jedním z důvodů. Toto samozřejmě platí napříč celých světem a rozhodně i Němci investují hlavně do německých instrumentů, Japonci do japonských a Američané vlastní také většinou pouze americké akcie a jiné jako by ani neexistovaly.

To jsme si tedy popsali proč lidé investují hlavně do domácích akcií či fondů, ale teď ještě zbývá zhodnotit, zda to je dobře.

Pokud jste slyšeli některý z předchozích dílů, tak už asi tušíte, že to úplně dobře není.

Naše závislost na tom, jak se daří České republice

V případě, že investuji do lokálních instrumentů v lokální měně, tak je má budoucnost extrémně závislá na tom, jak se bude dařit České republice, české koruně, střední Evropě nebo celé Evropě jako celku. Veškeré zdejší problémy nás dost zásadně ovlivňují a v současné situaci na Ukrajině je obzvlášť důležité se nad diverzifikací i do jiných regionů a měn zamyslet.

Nyní se pojďme podívat na některá aktuální negativa, která ovlivňují a budou ovlivňovat Českou republiku.

Jedním z velkých problému je inflace a také to, že inflace bude ještě vyšší než bylo očekáváno. Nad tímto jsme s kolegy přemýšleli již na začátku roku a bohužel situace na Ukrajině způsobila, že se vyšší než očekávaná inflace stává realitou. Inflace za únor byla vykázána ve výši 11,1% a hovoří se o možné budoucí inflaci až 15%.

Další záležitostí je velké zvyšování sazeb ČNB. Ta se sice tímto snaží bojovat s inflací, ale bohužel externí vlivy tím nelze ovlivnit a opět musím zmínit válku na Ukrajině, která způsobila oslabení koruny, což samozřejmě má negativní vliv na růst inflace. S vyšším sazbami ČNB souvisí také postupný růst sazeb úvěrů, což také nemá dlouhodobě příliš pozitivní vliv na ekonomiku.

Z tohoto všeho vyplývá, že v nejbližší době nemusí být vývoj v České republice příliš pozitivní.

Srovnání českých a světových akcií

Ale i když se podíváme do historie a srovnáme si, jak se dařilo českých akciím ve srovnání s akciemi světovými, tak nebyla minulost českých akcií extra příznivá. Když například na 5 letém horizontu porovnáme výkonnost indexu PX, což je právě index českých akcií, s celosvětovým indexem MSCI World, tak české akcie zhodnotily za 5 let o 30%, zatímco světové akcie o více než 60% a na horizontu od roku 2010 je rozdíl ještě zásadnější, české akcie zhodnotily pouze o 10%, ano slyšíte správně, méně než za období 5 let, a to z toho důvodu, že v období od 2011 do 2017 byl český index ve ztrátě, zatímco světové akcie od roku 2010 zhodnotily o více než 200%, takže 20x více.

Samozřejmě některý z investorů mohl trefit ty lepší české akcie, kterým se třeba dařilo lépe, avšak bylo jistě hodně těžké dohnat o 190% vyšší zhodnocení světových akcií.

Na těchto údajích můžete vidět, že investovat do českých akcií nebyla v posledních 12 letech žádná výhra a bohužel u těch, kteří preferovali v investicích české akcie, se potvrzuje pravdivost konfirmačního zkreslení home bias. Zopakuji první část definice:
"... lidé raději investují doma než v zahraničí, a to i přesto, že by v zahraničních investicích mohli dosáhnout vyššího výnosu při podobné míře rizika". Bohužel čísla ukazují, že tato formulace je naprosto přesná.

Jen k tomu chci dodat, že byla počítána hodnota dané akcie a výpočet neobsahuje dividendy, které situaci českého investora zlepší, ale asi si dovedete rychle spočítat, že rozdíl 190% dividendy ani zdaleka nedoženou. Zároveň je to stále investice na místním trhu, s místním rizikem o čemž jsem již hovořil. Riziko je tedy pro nás u českých akcií nikoliv menší, ale bohužel vyšší než u akcií celosvětových.

Investovat tedy v korunách nebo do českých fondů či akcií nemusí být úplně ideální řešení.

Kam tedy investovat?

Rozhodně je dobré diverzifikovat svůj majetek i mimo Českou republiku, k čemuž lze využít ideálně ETF fondy a nakoupit si tak celosvětové akcie. Ve světovém akciovém indexu tvoří velkou část Amerika, na kterou válka na Ukrajině nebude mít zásadní vliv a zároveň si pořizujete i jiné regiony, které nejsou nijak navázány na ruskou ropu či plyn a současná situace je také příliš neovlivní. Samozřejmě v rámci světových akcií jich nějaké procento může být válkou ovlivněno, ale je to pořád násobně méně než u akcií v České republice, protože zde válka negativně ovlivňuje téměř vše.

Investujte tedy do diverzifikovaného portfolia složeného z ETF v cizích měnách. K tomu je však rozhodně ještě třeba zpracovat si investiční plán a strategii, nastavit správně alokaci, přidat k akciovým pozicím i dluhopisy či jiná aktiva ve správném poměru. Portfolio je třeba nastavit tak, abyste pro konkrétně svůj investiční horizont měli správný podíl všech aktiv a aby tedy bylo portfolio připraveno na všechny scénáře, které mohou nastat. Podíl českých akcií a fondů raději snižte tak, aby jejich případný negativní vývoj neohrozil vaši budoucnost.

Pokud si nejste jisti, jak vše sami nastavit a máte k dispozici více než 1 mil.Kč jednorázově, případně nižší částku, ke které můžete investovat alespoň 10.000 Kč měsíčně, tak se můžete obrátit na nás a získat 30 minutovou konzultaci zdarma ke zodpovězení Vašich dotazů. Stačí jít na náš web kopecky-advisory.cz a vpravo nahoře si o konzultaci požádat.

Případně pokud jste majitel firmy nebo podnikatel, připravili jsme pro vás e-book zdarma obsahující návod jak v 5 krocích získat díky firmě nekonečnou rentu. Po stažení e-booku obdržíte i něco navíc, ale to už se nechte překvapit.

Odkaz na stažení e-booku a také ostatní zmiňované odkazy najdete v popisku podcastu.  https://www.kopecky-advisory.cz/renta-diky-firme/

Děkuji Vám za pozornost, přeji krásný den a brzy opět na slyšenou.







Newsletter

Pokud Vás zajímají novinky z investování, přihlašte se do našeho newsletteru

Konzultace zdarma

Vyplňte formulář níže a získáte 30 minut zdarma pro zodpovězení Vašich dotazů.