Co je to ETF?

25. červenec 2022

Co je to ETF?Co je to ETF?
Podcast si můžete poslechnout na svých oblíbených platformách:

Nebo na našem YouTube viz níže:


Úvod

Dobrý den, u mikrofonu David Kopecký. Vítám Vás u dalšího dílu podcastu Nekonečná renta.

Nosným tématem tohoto podcastu je investování a hlavním cílem, ke kterému budeme směřovat, je možnost dosažení nekonečné renty. Tedy situace, kdy můžete dál pracovat, ale kdybyste se rozhodli, že nechcete, tak nemusíte. Máte tak právo volby, jak naložit se svým životem a budoucností.
V poslední době se mi několikrát stalo, že se mě někdo ptal na to, co to vlastně jsou ta ETF. A tak jsem si uvědomil, že stále může být spousta lidí, kteří, když zmíním v podcastu něco o ETF fondech, tak nemusí úplně přesně vědět, co to vlastně je. A tak si dnes o ETF povíme něco více.

Co je ETF?

ETF je něco podobného jako podílový fond, o kterých už asi většina z vás slyšela. Jde tedy o investiční nástroj, který umožňuje investovat prostředky i menším investorům, aby nemuseli sami hledat na trhu do jakých cenných papírů investovat. Zároveň existuje mnoho investičních nástrojů, do kterých běžný investor může investovat právě jen prostřednictvím fondu vytvořeného investiční společností a nemůže je koupit napřímo. Podílový fond nebo i ETF tedy sdružuje prostředky od mnoha investorů a za tyto prostředky pak nakupuje do portfolia cenné papíry podle předem stanovené strategie. Cennými papíry, do kterých fondy investují jsou nejčastěji akcie, dluhopisy, ale někdy i nemovitosti nebo komodity. Důležitým benefitem investování do fondů je oddělení majetku investora od majetku investiční společnosti. Z toho vyplývá, že potenciální finanční problém investiční společnosti nemá vliv na investované prostředky investorů. Investiční svět podléhá spoustě regulací a díky tomu jsou vaše peníze skutečně v bezpečí.

To by tedy bylo vysvětlení, že ETF je fondové řešení uzpůsobené pro to, aby prostřednitvím něho mohli klienti investovat již od malých částek třeba i 500 korun měsíčně apod. ETF je zkratka, pod kterou se zkrývá anglický název Exchange Traded Fund, tzn. burzovně obchodovaný fond. Oproti podílovému fondu, jak již název sám napovídá, tyto fondy lze obchodovat na burze. To je asi nejzásadnější rozdíl právě proti podílovým fondům. K tomu bych rovnou doplnil, že obchodování na burze je velká výhoda ETF, protože mají díky tomu výrazně vyšší flexibilitu či likviditu. Na burze jej mohu prodat nebo koupit okamžitě, zatímco vypořádání podílového fondu trvá zpravidla několik dní. Navíc některé podílové fondy, jako například nemovitostní, se vypořádávají jenom 1x za měsíc. 

Do čeho v rámci ETF investuji?

Co se týče ETF, sice existují i aktivně řízené ETF, ale jsou spíše výjimkou. Převážná část ETF kopíruje nějaký burzovní index, tzn. jde o fondy pasivní. Burzovní indexy mohou být akciové, dluhopisové, ale mohou být zaměřeny i na nemovitosti, komodity nebo i zlato. Asi nejznámějším indexem, o kterém se v současné době hovoří, je index SP500, tedy index, který kopíruje vývoj akcií 500 největších amerických firem. Nebo si můžeme pořídit ETF na globální dluhopisy, technologické akcie prostřednictvím indexu Nasdaq a nebo kopírovat index nemovitostních akcií apod. ETF fondů jsou tisíce a lze si koupit prostřednictvím nich v podstatě skoro jakoukoliv část světového trhu ať už jde o akcie, dluhopisy nebo jiná aktiva. ETF tedy pouze kopíruje burzovní index a nepotřebuje k řízení portfolio manažera a široký tým analytiků. Díky tomu je jejich správa ETF výrazně levnější než u běžných podílových fondů. Nákladovost aktivních podílových fondů se pohybuje mnohdy až nad 2% ročně, zatímco nákladovost ETF je zpravidla mezi 0,1 až 0,3% ročně. Rozdíl v ceně je tedy opravdu vysoký. 

Pasivní správa prostřednictvím ETF je historicky úspěšnější než aktivně řízené podílové fondy

Ti co se snaží propagovat aktivní správu, tak argumentují tím, že vyšší nákladovost je vykompenzována vyšší výkonností a že aktivní fond právě díky možnosti reagovat na vývoj trhu překoná benchmark, tzn. patřičný burzovní index. Opak je však pravdou .... Pokud se podíváme na data například amerického trhu, tak 8 až 9 portfolio manažerů z 10 prostě dlouhodobě index nepřekonává. Konkrétně dle analýz Morningstar fondy zaměřené na největší americké společnosti po 5 letech fungování překonaly benchmark pouze v 16,5% případů a při 10letém horizontu pouze 8,4% fondů překonalo benchmark, tzn. to není ani desetina fondů. Podobně to je při delším horizontu, kdy na 15letém období překonalo benchmark pouze 11,2% fondů a na 20letém horizontu 12,8% fondů. Pokud se tedy uvádí, že 8 až 9 portfolio manažerů z 10 v rámci aktivních fondů nepřekoná benchmark, tzn. nepřekoná ETF, tak toto tvrzení nám zmíněná analýza Morningstar naprosto jednoznačně potvrzuje. 

Jak už jsem zmiňoval, aktivní fondy velmi často nepřekonají benchmark. Pokud volím aktivní správu, mám sice určitou šanci dosahovat i pár let vyššího výnosu než přináší index, ale stále nesu riziko, že zrovna zvolím takový fond, kterému se nebude dařit a že má výkonnost bude nakonec spíše horší než index. Zatímco u ETF, kde kopírujeme výnos trhu, sice nevyděláme nikdy víc než trh, ale neneseme riziko, že zvolíme zrovna fond, který bude prodělávat. Nemusím prostě trefit ten 1 nebo 2 fondy z 10ti, kterým se podaří trh překonat. Statistika je neúprosná a pokud se snažíme hledat svatý grál mezi aktivně řízenými fondy, tak máme pořád 80% pravděpodobnost, že budeme vydělávat méně než trh. A myslím, že je lepší mít 100% jistotu, že budu vydělávat alespoň tolik, co trh, když si zvolím ETF na konkrétní index.

U ETF mohu těžit ze zisku největších a nejúspěšnějších firem světa

Mohu těžit ze ziV rámci ETF si navíc můžu v podstatě koupit celý rozvinutý globální trh. Stačí když zvolím ETF na index MSCI World, který obsahuje 1600 největších a nejznámějších světových firem. Jde o firmy jejichž výrobky a služby používají miliardy lidí po celém světě každý den. Už jen tím, že nyní posloucháte tento podcast, tak stoprocentně musíte jednu z těchto firem nyní využívat ať už v rámci zařízení, na kterém posloucháte a nebo minimálně čip či procesor do tohoto zařízení jedna z těchto firem určitě dodala. Možná posloucháte za jízdy autem, které je z koncernu Volkswagen nebo jde o Mercedes, Teslu nebo BMW. Případně možná při poslechu běžíte s botami od Nike, Puma nebo Adidas. Ráno jste možná využili kosmetiku od Procter n Gamble, někteří jste třeba již stihli projít novinky na Facebooku, hledali něco na Googlu a nebo využili Excelu či Wordu od Microsoftu. V obchodě jste zaplatili nebo brzy třeba zaplatíte kartou Visa či Mastercard. Někdo využije McDonalds, jiný Starbucks a večer se podívá na seriál na Netflixu nebo si pustí film od Disney. Většinu firem, do kterých investuji prostřednictvím ETF tedy využíváme skutečně každý den, některé vlastně neustále, když se nám mobil v kapse či v kabelce připojuje k síti. Investování je tedy o naprosto reálných věcech a reálných aktivech, na která si můžeme kdykoliv sáhnout a můžeme těžit z toho, že všechny tyto firmy na svých výrobcích a službách realizují zisk.

Přirozený výběr firem = vždy kupuji ty úspěšné

Co mně se osobně líbí na investování do celého indexu prostřednictvím ETF je skutečnost, že uvnitř indexu dochází plynule ke změnám složení, tak jak se mění fungování světa. Jedna firma nahrazuje v indexu plynule druhou, když se svět změní. Když uvedu příklady z historie: Společnost kdysi nejznámějšího výrobce mobilních telefonů Nokia byla nahrazena společností Apple a sama se posunula až na 404.pozici. Exxon Mobile jako firma dlouho se držící na prvních místech indexu se nejprve přesunula na 29. pozici a nyní jen díky tomu, že spíše krátkodobě těží z růstu ceny ropy, tak poskočila výše a to na 11.pozici na čemž je právě vidět, jak se vše neustále mění. Ještě před nedávnem v indexu nebyla Tesla ani Netflix a proběhla i spousta jiných změn. Společnosti se prostě objevují a zase mizí, tak jak se mění svět. Když náhodou jedna společnost zkrachuje její podíl je v indexu tak malý, že si toho většinou ani nemusíte všimnout. Zatímco když vlastním aktivně řízený podílový fond, který má do 100 kusů akcií v portfoliu, rozhodně krach jedné společnosti na mě bude mít větší vliv.

U ETF oproti aktivně řízenému fondu zároveň  naprosto přesně vím, co uvnitř fondu vlastním. Na stránkách daného ETF případně na stránkách indexu, na který je ETF navázáno, si mohu zobrazit nebo stáhnout do Excelu všechny pozice, které uvnitř ETF jsou. Oproti tomu u podílového fondu si většinou mohu stáhnout maximálně factsheet, měsíční nebo výroční zprávu, jenže v těchto dokumentech je zpravidla pouze 10 největších pozic a o těch zbývajících nevím většinou vůbec nic.

Proč investovat do ETF?

Toto vše jsou důvody proč v našich portfoliích pracujeme převážně s ETF fondy. Když to shrnu, je to zejména z těchto důvodů: Mám jistotu, že vydělám to stejné jako trh. Sice tu jsou 1 až 2 aktivně řízené fondy z 10, které vydělají více než trh, ale je velmi těžké až spíše nereálné trefovat tyto fondy po dobu 10, 15 nebo 20 let. To si raději koupíme jistotu výnosu celého trhu a stále je výsledek lepší než dosahuje zhruba 80% všech aktivně řízených fondů. Dalším důvodem je široká diverzifikace mezi mnoho firem, které jsou součástí indexu a zároveň přirozená změna těchto firem, tak jak se mění trendy ve světě. Vše se uvnitř indexu mění přirozeně samo a nemusíme to nijak sledovat a snažit se dle toho upravovat investiční strategii. Jako poslední výhodu vidíme nízkou nákladovost a díky obchodování na burze rychlou možnost reakce na tržní změny. Ať už změny alokace, tak možnost vstoupit do trhu okamžitě každý den v případě, že došlo k propadu na trzích.

A pak už jen stačí správně rozložit svou investici mezi různá ETF, aby to dobře odpovídalo riziku, které jste ochotni přijmout a aby byl váš majetek, jak vždy říkám, správně rozložen a nebyla to sázka na jednu kartu.

Závěr

V případě, že rádi využijete pomoc profesionála, abyste své portfolio správně rozložili mezi různá ETF, neváhejte se na nás obrátit. Stačí jít na náš web kopecky-advisory.cz a v pravém horním rohu si požádat o půlhodinovou konzultaci zdarma, na které Vám rád zodpovím jakékoliv dotazy.

E-book

Dále pak na našem webu najdete sekci e-booků, kde si můžete stáhnout e-book pro podnikatele a majitele firem nebo e-book s návodem, jak v 9 krocích dosáhnout finanční svobody. Po stažení e-booku obdržíte vždy i něco navíc, ale to už se nechte překvapit.  https://www.kopecky-advisory.cz/e-book/

Na našem webu se můžete přihlásit i k odběru newsletteru.

Pokud se Vám tento podcast líbí, budu rád, když jej na svých platformách ohodnotíte a když si jej přidáte do sledování nebo se přihlásíte k odběru.

Odkaz na stažení e-booku a také ostatní zmiňované odkazy najdete v popisku podcastu. 

Děkuji Vám za pozornost, přeji krásný den a brzy opět na slyšenou.




Newsletter

Pokud Vás zajímají novinky z investování, přihlašte se do našeho newsletteru

Konzultace zdarma

Vyplňte formulář níže a získáte 30 minut zdarma pro zodpovězení Vašich dotazů.