Jak dosáhnout při investování vyššího výnosu?

27. říjen 2022

Jak dosáhnout při investování vyššího výnosu?Jak dosáhnout při investování vyššího výnosu?


Podcast si můžete poslechnout na svých oblíbených platformách:

Nebo na našem YouTube viz níže:

Úvod


Dobrý den, u mikrofonu David Kopecký, vítejte u dalšího dílu podcastu Nekonečná renta.

V dnešním díle si povíme o možnosti, jak zvýšit potenciál budoucího výnosu při investování a jak to lze udělat právě teď.

Současná situace na trzích je vnímána dvěma způsoby. První skupina lidí má spíše obavy a propady vnímá negativně. Tomu často pomáhají i média, která stále hlásají, jak trhy padají a jaká to je katastrofa. Pak tu je ale druhá skupina lidí, mezi které patřím i já, a ta v současné situaci spíše vidí příležitost než hrozbu.

Akcie se v současné době pohybují v propadu kolem 22% od svých maxim ze začátku roku a před několika dny byly v propadu i 25%. Nelze samozřejmě nikdy říci, zda se trh už obrátí nebo zda ještě propad nebude pokračovat, ale současné hodnoty již vytváří velmi zajímavou příležitost k zainvestování.

Trhy se vždy vrací na původní hodnoty. Proč?

Po jakémkoliv propadu se trhy mají tendenci vždy vracet na své původní hodnoty a je jen otázkou času, kdy se jim to povede. Samozřejmě po větším propadu to může trvat déle, ale protože firmy jsou stvořeny proto, aby generovaly zisky, tak vždy i po krizovém období bude docházet ke stabilizaci a zisky firem začnou opět růst. Jakmile začnou růst zisky, začne růst i hodnota akcií a díky tomu se trhy opět budou vracet na původní hodnoty a později pokořovat nová maxima. Toto téma jsem detailněji popisoval ve 3. epizodě tohoto podcastu s názvem "Proč akcie rostou?", tak se k tomu pak můžete případně vrátit.

A pokud budeme vycházet z toho, že trhy se vždy vrací na původní hodnoty, jak jsem před chvílí popsal, tak zde existuje zajímavý nepoměr, který pro mnoho lidí nemusí být na první pohled zřejmý. 

V jaké výši mohu získat vyšší výnos?

Pokud trhy poklesly například o 20%, tak pro návrat na původní hodnoty nestačí výnos 20%, ale akcie musí místo toho vzrůst o 25%. 
Když budeme brát, že trhy se nyní pohybují na úrovní mínus 22%, tak jakmile dojde k návratu na původní úrovně, tak už si připisujeme zisk ve výši 28% .

Pokud by trhy propadly opět o 25% od svých maxim, tak po návratu zpět si už můžeme počítat zisk již ve výši 33%

Vlastně bychom si do určité míry mohli přát, aby došlo k ještě většímu propadu, protože kdyby trhy dosáhly na mínus 40%, tak po návratu zpět už získáváme výnos dokonce 66,7%. A kdyby k takovému propadu skutečně došlo a následně by trvalo například 3 roky, než se trhy vrátí na původní úroveň, pořád to znamená, že náš výnos by činil kolem 17% ročně. A to by byl samozřejmě hodně zajímavý výnos. Kdyby došlo k návratu na původní úrovně ještě dříve, tak by roční výnos byl samozřejmě ještě mnohem vyšší. 

Když převedu současnou situaci 22% propadu na konkrétní částky, tak pokud nyní zainvestujeme například 1.000.000 Kč jednorázově, tak stačí, aby se trhy vrátily na původní úrovně a již jsme vydělali 250.000 Kč. 

Jak investovat v případě obavy z dalších propadů?

A pro ty, kteří mají obavu, že poklesy budou dále pokračovat, je stále možné využít strategii třetinu zainvestovat hned a zbývající část rozdělit do 6 nebo 12 měsíčních investic. No a pokud k dalším propadům skutečně dojde, tak další prostředky budou investovány s ještě větší slevou. A když to bude propad třeba na mínus 40%, tak nám to nabízí příležitost z později investovaných prostředků vydělat 66,7% při návratu trhu zpět, jak jsem před chvílí zmiňoval a to už velmi zajímavý výnos.

Další pokles na trzích tedy není hrozba, ale objevila by se díky tomu o to větší příležitost, která nám do budoucna jednoznačně může přinést podstatně zajímavější výnos, jak jsem doteď popisoval. 

Rozhodně tedy může nyní dávat smysl s částí volných prostředků začít investovat, protože potenciál budoucího výnosu je aktuálně mnohem zajímavější, než tomu bylo například na konci loňského roku, kdy sice chtěl investovat každý, protože viděl, jak to tzv. vydělává, ale rozhodně na trhu žádná sleva nebyla.

Jakou chybu dělá mnoho investorů?

Bohužel to tak většinou bývá, když trhy rostou, mnoho lidí začíná investovat, ale většinou jenom z toho důvodu, že vidí, jak to kamarádům a známým vydělává nebo jak čtou o vysokých výnosech v médiích. Jenže v současné době v médiích často můžeme číst spíše o blížící se apokalypse a o samých negativech a přitom právě nyní je o mnoho vhodnější doba pro investování. A to přesně z toho důvodu, že máme již za sebou 22% propad a i kdyby pokles trhů ještě pokračoval, už nevstupujeme do trhu na maximech, takže máme výrazně lepší počáteční pozici. Díky tomu i při ne úplně pozitivním vývoji nemusíme čekat 10 let, než bychom se dle historického vývoje tzv. dostali své, ale bude nám určitě stačit podstatně kratší doba. A díky tomu je pro nás investice v současné době vlastně bezpečnější než tomu bylo kdykoliv v posledním roce. 

Doporučuji tedy, abyste nad současnou situací přemýšleli spíše jako nad příležitostí a můžete pak přemýšlet nad tím, že začnete alespoň s částí peněz investovat. Díky této příznivější době pro vstup do trhu se vám výrazně zvyšuje pravděpodobnost, že dlouhodobě překonáte inflaci. Rozhodně budete mít mnohem větší šanci toho dosáhnout než na konzervativních produktech. U těch může za nějaký čas už docházet spíše ke snižování výnosů, ale protože trhy se dívají více do budoucna, tak u nich naopak v té době už může spíše docházet k růstu.

Závěr

Na závěr to lze shrnout jednou známou pravdou: Prostřednictvím investování máte velmi vysokou pravděpodobnost, že zbohatnete, ale pokud bude dále jen spořit, máte jistotu, že rozhodně zchudnete.

Pokud tedy nad investováním přemýšlíte a uvažujete o tom, že skutečně může být nyní vhodná příležitost začít a máte k dispozici více než 1 mil.Kč jednorázově, případně nižší částku, ke které můžete investovat alespoň 10.000 Kč měsíčně, tak můžete jít na náš web kopecky-advisory.cz a vpravo nahoře si požádat o 30 minutovou konzultaci zdarma a já se vám velmi rád budu věnovat.

Dále pak na našem webu najdete sekci e-booků, kde si můžete stáhnout e-book pro podnikatele a majitele firem nebo e-book s návodem, jak v 9 krocích dosáhnout finanční svobody. Po stažení e-booku obdržíte vždy i něco navíc, ale to už se nechte překvapit.  https://www.kopecky-advisory.cz/e-book/

Na našem webu se můžete přihlásit i k odběru newsletteru.

Pokud se Vám tento podcast líbí, budu rád, když jej na svých platformách ohodnotíte a když si jej přidáte do sledování nebo se přihlásíte k odběru.

Odkaz na stažení e-booku a také ostatní zmiňované odkazy najdete v popisku podcastu. 

Děkuji Vám za pozornost, přeji krásný den a brzy opět na slyšenou.



Newsletter
Pokud Vás zajímají novinky z investování, přihlašte se do našeho newsletteru




Konzultace zdarma

Vyplňte formulář níže a získáte 30 minut zdarma pro zodpovězení Vašich dotazů.