Je lepší investovat racionálně nebo dle emocí?

22. duben 2021

Pro zajištění dosažení vašich cílů je nutné udržovat disciplínu. Je třeba vyhýbat se rozhodování na základě emocí namísto logiky. Je dobré se na věci dívat s nadhledem, situaci vnímat jako celek a nespěchat ke konkrétním závěrům. Tímto základním principem se snažíme v rámci našich investičních portfolií a při finančním plánování v naší společnosti řídit.

Je lepší investovat racionálně nebo dle emocí?Je lepší investovat racionálně nebo dle emocí?

Na trzích existují tisíce pokušení odbočit z vašich finančních plánů a vydat se „zkratkou“. Jako třeba snaha vstoupit do trhů na pomyslném dně, využít nový tip od přítele na nákup úžasné akcie, zajímavý rozjetý projekt, do kterého máte poslední možnost vstoupit, sázka na kryptoměny, zlatá horečka, …

Historie nám naprosto přesně ukazuje důležitost dodržení nastavené strategie v investování a v současné době je toto důležitější než kdy dříve. Ať už akciový trh dosahuje nových maxim nebo nových minim, nechte své investice raději být. Samozřejmě kromě potřeby rebalancování. Je to druh rady, která je sice snadno pochopitelná, ale o to těžší je její dodržení.

V souvislosti s tímto bylo realizováno několik studií a všechny dospěly ke stejnému závěru: Snaha o manipulování s portfoliem statisticky způsobí více škody než užitku. Koupě akcií na základě historické výkonnosti na jejich maximem a posléze prodej na samém dně z obavy o záchranu před dalším poklesem. Výsledkem je opakující se cyklus nákupu „vysoko“ a prodeje „nízko“.

Studie společnosti Morningstar vyčíslila, kolik nás stojí takovéto narušení dlouhodobé investiční strategie. Zisk sledovaného akciového fondu byl při 10 letém horizontu ve výši 7,9% ročně a přesto průměrní investoři do tohoto fondu vykazovali zisk pouze 4,8% ročně. Investoři vybírali své peníze z akcií často na dně při poklesu, aby se poté vrátili zpět ve chvíli, kdy akcie vyrostly. To zajistilo právě realizaci jejich ztrát, protože přišli o výnos v období opětovného růstu a do trhu naskočili zpátky již pozdě.

Při tvorbě všech našich portfolií využíváme patřičný nadhled a chladnou hlavu. Všechna portfolia jsou navržena tak, aby odolávala stresovým událostem na trzích, a to zejména díky rozložení do více tříd aktiv, regionů či sektorů. Při neočekávaných situacích na trzích potom není třeba se nějak zbrkle rozhodovat, ale máme nastavenou konkrétní strategii, jak se v daných situacích zachovat. Zároveň průběžně sledujeme situaci na trhu, abychom na pravidelné bázi ověřovali, zda všechny využívané fondy jsou stále pro dodržení dané strategie vhodné.

Současná doba je po loňském turbolentním vývoji plná změn a někdy i stresových situací. Mnoho lidí se může domnívat, že se vše mění a že je nutné změnit strategii. Někteří překotně nakupují, aby jim něco neuteklo, jiní prodávají, protože se obávají bubliny. Správné ale je držet se svého plánu a nesnažit se hledat možnosti, jak si cestu zdánlivě zkrátit, protože přechytračit trh očividně dle provedených studií nefunguje.


Newsletter

Pokud Vás zajímají novinky z investování, přihlašte se do našeho newsletteru.

Konzultace zdarma

Vyplňte formulář níže a získáte 30 minut zdarma pro zodpovězení Vašich dotazů.