Jsou trhy na dně nebo bude propad ještě pokračovat?

22. září 2022

Jsou trhy na dně nebo bude propad ještě pokračovat?Jsou trhy na dně nebo bude propad ještě pokračovat?


Podcast si můžete poslechnout na svých oblíbených platformách:

Nebo na našem YouTube viz níže:

Úvod


Dobrý den, u mikrofonu David Kopecký. Vítám Vás u dalšího dílu podcastu Nekonečná renta.

Nosným tématem tohoto podcastu je investování a hlavním cílem, ke kterému budeme směřovat, je možnost dosažení nekonečné renty. Tedy situace, kdy můžete dál pracovat, ale kdybyste se rozhodli, že nechcete, tak nemusíte. Máte tak právo volby, jak naložit se svým životem a budoucností.

Dnes si povíme o tom, zda je trh už na dně a můžeme očekávat, že se ode dna odrazí a dočkáme se tedy opětovného růstu trhů nebo zda můžeme naopak čekat ještě další propady.

Co pro vás znamená propad trhů?

Když slyšíte slovo propad trhů, cítíte z toho spíše obavu nebo jaké emoce to ve vás vyvolává?

Očekával bych, že ve většině případů to bude vyvolávat asi spíše negativní emoce ... avšak dle mého názoru by to tak být nemělo. Pokud jsem dlouhodobý investor, tak naopak jakýkoliv propad cen znamená, že tzv. nakupuji ve slevě a do budoucna díky tomu můžu mít vyšší potenciální výnos.

Chápu, že pro někoho nemusí být hezké dívat se na stav investic, kde červeně svítí ztráta, ale může být dobré se naučit na to dívat s nadhledem a uvědomit si, kdy vlastně investované prostředky budu potřebovat vybírat. Pokud to je třeba až za 8, 10 nebo třeba i za 15 či více let, tak vlastně pro mě není příliš důležité, jak se má investice konkrétně v tento okamžik vyvíjí. Pokud trhy propadly a vidím na investičním účtu ztrátu, tak bych neměl propadat panice, naopak, je to právě příležitost k dalším nákupům za lepší ceny.

Jak k propadům (ne)přistupovat?

Řešit ztrátu na dlouhodobé investici po pár měsících či letech je podobné tomu, jako kdybyste si pekli domácí chleba a po 5 minutách kontrolovali, zda už je hotový. Stejně jako chléb potřebuje nějaký čas, aby byl dobře propečený, tak i investice potřebují svůj čas, abychom mohli očekávat pozitivní výsledek. Pokud máte investici s očekávaným výběrem prostředků například za 15 let, bude tomu odpovídat i rozložení mezi jednotlivá aktiva. Když se vrátím k přirovnání k pečení chleba, ingredience uvnitř portfolia na 15 let jsou vybrány tak, že potřebují delší čas na to, aby byly tzv. propečené. Takové portfolio tedy bude mít určitě vyšší kolísavost, než pokud bychom chtěli investovat třeba pouze na 2 nebo 3 roky. Z toho důvodu byste krátkodobé propady měli brát spíše jako běžnou vlastnost investice a počítat s tím, že ke krátkodobým propadům rozhodně dojde, nemá smysl je po krátké době hned řešit, protože ještě zbývá dostatek času do doby, než budete prostředky z investice čerpat. 

A teď k tomu, zda nyní můžeme čekat spíše už růst trhů nebo další propady.

Předpovědi zkázy na trzích

V poslední době se opět objevují tzv. zvěstovatelé zkázy, kteří tvrdí, že trh se zhroutí, že nás čeká největší propad trhů za mnoho let apod.

Jedním z nich je například i Michael Burry, kterého můžete znát z filmu Big Short neboli v češtině Sázka na nejistotu. Burry předpověděl hypoteční krizi v roce 2008 a dokonce se mu na tom podařilo i hodně vydělat. Mohlo by se tedy zdát, že bychom měli být ostražití, když v současné době Michael Burry zvěstuje krizi a když se mu podařilo minulou krizi tak dobře trefit. Jen je třeba dodat, Michael Burry s obrovským propadem trhů straší již od roku 2017.

Krizí často straší i další lidé jako třeba Jim Cramer z pořadu Mad Money na CNBC nebo známý investor Jeremy Grantham. O vážných propadech se před nějakou dobou vyjadřoval i správce největšího hedgeového fondu na světě Ray Dalio a nebo vážnými propady straší i velmi známý Robert Kyosaki, který napsal známou knihu Bohatý táta, chudý táta.

Těch co dlouhodobě straší tedy není málo a občas se někdo i trefí a vážná krize skutečně přijde. Jenže s trochou nadsázky stačí říct, že pokud budu každý rok tvrdit, že bude obrovský propad na trzích, tak jeden rok se určitě trefím, jenže nevím, kolik let to budu muset říkat.

Jak byly předpovědi přesné?

Na toto téma byla zpracována v roce 2017 studie, která hodnotila úspěšnost investičních předpovědí od 68 investorů a obchodníků. Z výsledků studie vyplynulo, že ze všech předpovědí se jich trefilo pouze 48%. Sice pouze o trochu, ale není to ani polovina předpovědí. To už může být lepší hodit si korunou a rozhodovat se podle toho.

Vyplývá nám z toho všeho jednoduchý závěr. Všechny ty negativní předpovědí můžete úplně klidně ignorovat, protože jejich přesnost je velmi malá.

Negativní zprávy vždy více rezonují (náš mozek na ně více reaguje)

Pak je tu ještě jedna věc. Pokud se objeví velmi negativní předpověď, která uvádí, že můžeme čekat na trzích apokalypsu, vždy bude více středem pozornosti, než kdyby třeba i Michael Burry teď uváděl například toto: Akciové trhy budou teď dlouhodobě a stabilně růst 6,5% ročně nad inflaci, tak jak ukazuje historie za posledních 200 let a můžete tedy v klidu investovat a nemusíte se ničeho obávat.

Trochu nudné vyjádření že? 
To by asi neplnilo titulní strany investičních zpravodajství ...

Jenže u takového vyjádření je mnohem větší jistota, že bude pravdivé, než jakákoliv krátkodobá negativní předpověď ve formě apokalypsy na trzích.

Dokonce to je často tak, že čím víc se objevuje apokalyptických zpráv a čím více lidí se právě obává investovat, tím může být větší pravděpodobnost, že se trhá nachází již na dně a může být o to zajímavější doba pro investování.

A jakým směrem se tedy nyní trh vydá?

Tímto vším nechci říct, že už určitě odteď trh poroste a že nemůže dojít k dalšímu propadu, ale určitě není dobré podléhat panice a přehnaně věřit těmto zvěstovatelům zkázy.

Snažit se trefit správný okamžik nedává smysl a statistika to jednoznačně potvrzuje. Nesnažte se hledat správný čas pro investování a nečekejte na to, až se trh otočí. Je velmi obtížné až nereálné to trefit a bohužel časem mimo trh zpravidla ztratíte více než tím, že byste si prožili nějakou další korekci. Čekáním na investování bohužel promeškáte zajímavá růstová období a připravíte se o podstatnou část výnosu.

Závěr

Je třeba se na investice nedívat jenom z krátkodobého nebo okamžitého pohledu, ale dívat se na to dlouhodobě, protože když investuji dlouhodobě, tak se vždy ukázalo, že se investování vyplatí.

V současné době vysoké inflace tedy doporučuji na krátkodobých produktech ponechat pouze finanční rezervu ve výši 3 až 6 násobku měsíčních výdajů, případně prostředky, které budete v krátké době potřebovat a vše ostatní investovat. 

No a pokud na to nechcete být sami, přejete si k sobě mít partnera, který vám s investováním poradí, a máte k dispozici více než 1 mil.Kč jednorázově, případně nižší částku, ke které můžete investovat alespoň 10.000 Kč měsíčně, tak můžete jít na náš web kopecky-advisory.cz a vpravo nahoře si požádat o 30 minutovou konzultaci zdarma ke zodpovězení Vašich dotazů. 

Dále pak na našem webu najdete sekci e-booků, kde si můžete stáhnout e-book pro podnikatele a majitele firem nebo e-book s návodem, jak v 9 krocích dosáhnout finanční svobody. Po stažení e-booku obdržíte vždy i něco navíc, ale to už se nechte překvapit.  https://www.kopecky-advisory.cz/e-book/

Na našem webu se můžete přihlásit i k odběru newsletteru.

Pokud se Vám tento podcast líbí, budu rád, když jej na svých platformách ohodnotíte a když si jej přidáte do sledování nebo se přihlásíte k odběru.

Odkaz na stažení e-booku a také ostatní zmiňované odkazy najdete v popisku podcastu. 

Děkuji Vám za pozornost, přeji krásný den a brzy opět na slyšenou.

zdroj:


Newsletter
Pokud Vás zajímají novinky z investování, přihlašte se do našeho newsletteru


Konzultace zdarma

Vyplňte formulář níže a získáte 30 minut zdarma pro zodpovězení Vašich dotazů.