Největší strašák investora. Kolísání, ztráta peněz nebo inflace?

21. září 2021

Největší strašák investora. Kolísání, ztráta peněz nebo inflace?Největší strašák investora. Kolísání, ztráta peněz nebo inflace?


Podcast si můžete poslechnout na svých oblíbených platformách:

Přepis podcastu:


Úvod

Dobrý den, u mikrofonu David Kopecký. Vítám Vás u dalšího dílu podcastu Nekonečná renta.
 
Tématem tohoto podcastu je svět investování a vše kolem něj. Budete v něm postupně získávat informace o tom, jak si zajistit svou vlastní nekonečnou rentu, která pokryje část nebo úplně všechny vaše měsíční výdaje. Zároveň je cílem, aby tato renta nebyla nijak závislá na Vaší firmě, Vašem zaměstnání či podnikání. Kromě soukromé renty se budeme zabývat i tím, jak si splnit i jakékoliv další finanční cíle, jako třeba budoucnost Vašich dětí a podobně.

Dnes si povíme o největším strašákovi investora. Měl by se investor bát nejvíce kolísání investice nebo ztráty hodnoty nebo něčeho jiného?

Je kolísání riziko trhů?

Při investování se lidé asi nejvíce bojí, že může přijít krize a akcie propadnou o mnoho procent a nebo se obávají, že mohou o peníze přijít úplně. I to je samozřejmě možné, ale pouze v situaci, že investuji do jednotlivých instrumentů či akcií napřímo, nikoliv když diverzifikuji a investuji např. do celosvětového indexu prostřednictvím ETF, jak jsem již zmiňoval v minulém díle s tématem Proč akcie rostou. Pokud investuji do celosvětového indexu, tak vlastně nemohu přijít o všechno, respektive teoreticky bych mohl, ale to vlastně znamená, že by v jeden okamžik zmizelo ze světa 1600 největších a nejznámějších světových firem a nebo, že by většina těchto firem úplně ztratila hodnotu. Asi mi dáte za pravdu, že to není příliš reálné. 

Zbývá nám tedy riziko kolísání, protože hodnota akcií rozhodně může kolísat a také se tomu tak běžně děje. Kolísání k akciovému trhu prostě patří. Zároveň jak jsem vysvětloval v minulém dílu, po jakékoliv korekci či krizi akcie nakonec vždy míří zpět na původní hodnoty a tyto hodnoty následně překonávají. Je prostě třeba mít nastaven správný investiční horizont, respektive mít správné rozdělení dynamické versus konzervativní složky tak, aby odpovídalo právě délce investice. Poté je třeba mít investiční plán a ten dodržovat a v tu chvíli se mě kolísání netýká nebo tedy týká ale nemusí mi nijak vadit.

Riziko inflace

Strašákem by tedy nemělo být, že se mi sníží hodnota investice při krizi nebo korekci, ale něco úplně jiného a tím je inflace. Pokud na mou investici zapůsobí inflace, sníží se mi její reálná hodnota a už nikdy jí nemohu získat zpět. Když trhy propadnou, tak postupem času se vrátí na původní úroveň a tím je má ztráta smazána. U inflace však toto neplatí a ztráta hodnoty je trvalá. Z toho důvodu tím největším strašákem investora je právě inflace.

Aktuálně je inflace poměrně žhavé téma, protože její hodnoty vystoupaly, jak u nás tak i v zahraničí na velmi vysoké hodnoty, které jsme neviděli již mnoho let. Přesněji naposledy byla takto vysoká inflace v roce 2008. Aktuální hodnota meziroční inflace v České republice činí 4,1%. Její skutečná výše je však dle mého názoru ještě vyšší, protože do inflace, tak jak jí měří Český statistický úřad, nevstupuje cena nemovitostí. Dále i například nájemné vstupuje do spotřebního koše pouze ve 14%, ale myslím, že mnoho lidí platí za nájem mnohem víc než je 14% ze svých příjmů. Ve skutečnosti tedy ztrácíme aktuálně více než zmíněných 4,1%.

Co je inflace?

Co si vlastně pod inflací přesněji představit? Jde o růst cen zboží a služeb, což vede ke snížení reálné hodnoty peněz. Jinak řečeno za každou dnešní jednu korunu si příští rok koupím méně zboží než letos.

Protože, jak jsem zmiňoval, se mnoho lidí při investování nejvíce obává propadů na trzích. Nechávají peníze na běžném či spořicím účtu případně volí nějaké konzervativní či garantované nástroje. V takovou chvíli mají ale jistotu, že jim inflace peníze tzv. užírá a každý rok si za ně koupí méně.

Právě prostředků na účtech se inflace týká nejvíce a tak se pojďme podívat na konkrétní čísla.

Jak inflace změní hodnotu částky 100000 Kč?

Nejprve budu počítat s 2% inflací, protože to je přesně úroveň, na které se snaží Česká národní banka inflaci udržovat. Při zjednodušeném výpočtu, pokud mám nyní 100.000 Kč, tak za 1 rok už to je jako kdybych měl 98.000 Kč, další rok už mám jenom 96.000 Kč a na konci třetího roku už pouze 94.000 Kč. Jen doplňuji, že toto je skutečně zjednodušený výpočet pro lepší pochopení. Při přesném výpočtu vychází ve třetím roce částka 94.232 Kč,  takže jen drobně jinak než 94.000 Kč při zjednodušeném výpočtu.

A teď zkusme počítat s vyšší inflací. Pokud Český statistický úřad vykazuje inflaci nyní kolem 4%, tak z částky 100.000 Kč mi v prvním roce vychází snížení hodnoty na 96.000 Kč, druhý rok na 92.000 kč a třetí rok již na 88.000 Kč

Při tomto zjednodušení je krásně vidět, co je schopna udělat větší inflace za pouhé tři roky. Při 4% inflaci je má ztráta hodnoty o dalších 6000 Kč vyšší než při 2% inflaci.

Zkusme se podívat na delší období a to například 10 let. Při 2% inflaci mi z 100.000 Kč za 10 let poklesne hodnota na částku zhruba 82.000 Kč a pokud počítám 4% inflaci, tak mi hodnota poklesne až na 67.500 Kč. Zde vidíte, že při delším horizontu už je rozdíl naprosto markantní. 

A ještě se zkusme podívat na 20let, při 2% inflaci vychází pokles hodnoty na částku zhruba na 67.000 Kč a při 4% inflaci by hodnota poklesla až na 45.500 Kč. To je snížení na méně než polovinu původní hodnoty.

Je tedy vidět, že použití slovního spojení inflace Vám "užírá" hodnotu je bohužel naprosto trefné.

Jak překonat inflaci?

Pokud mám peníze na běžném účtu, aktuálně dá se říct s nulovým úrokem, nebo na spořicím účtu, kde je nyní úrok jenom lehce nad nulou, tak se mě přesně tyto výpočty dost zásadně týkají. Spořicí produkty jsou vhodné pouze pro umístění finanční rezervy na krytí nenadálých událostí. Veškeré další prostředky už je vhodné investovat a díky tomu inflaci překonat, aby hodnota prostředků v čase rostla a neklesala. Z dlouhodobého hlediska inflaci překonávají zejména akcie a nemovitosti, případně někdy i korporátní dluhopisy, ale při současných nízkých sazbách a vysoké inflaci už ani mnoho korporátních dluhopisů inflaci nepřekoná a státní dluhopisy, už vůbec ne. Samozřejmě kromě protiinflačních státních dluhopisů.

Určitě tedy doporučuji nenechávat na běžném či spořicím účtu větší částku než je nutné pro zajištění rezervy a zbývající část prostředků investovat, díky tomu překonáte inflaci a dosáhnete rychleji svých finančních cílů. 

Závěr

A jedna poučka na závěr: Při investování existuje velmi vysoká pravděpodobnost, že zbohatnu, zatímco při spoření mám jistotu, že určitě zchudnu.

Pokud Vás zajímá, jaké jsou konkrétně Vaše možnosti ohledně dosažení nekonečné renty nebo si přejete analyzovat Vaše současné investiční nástroje a máte k dispozici alespoň 1 milion korun jednorázově, případně máte k dispozici nižší částku a navíc můžete investovat více než 5000 Kč měsíčně, tak navštivte stránky podcastu nekonecnarenta.cz nebo přímo naše firemní stránky kopecky-advisory.cz , kde si v pravém horním rohu můžete požádat o hodinovou konzultaci zdarma a já se Vám budu velmi rád věnovat. Děkuji Vám za pozornost a přeji krásný den.

 

Newsletter

Pokud Vás zajímají novinky z investování, přihlašte se do našeho newsletteru

Konzultace zdarma

Vyplňte formulář níže a získáte 30 minut zdarma pro zodpovězení Vašich dotazů.