S&P 500 a americké akcie. Jsou lepší než jiné regiony?

21. únor 2022


S&P 500 a americké akcie. Jsou lepší než jiné regiony?S&P 500 a americké akcie. Jsou lepší než jiné regiony?
Podcast si můžete poslechnout na svých oblíbených platformách:

Nebo na našem YouTube viz níže:

Přepis podcastu:


Úvod

Dobrý den, u mikrofonu David Kopecký. Vítám Vás u dalšího dílu podcastu Nekonečná renta.
 
Tématem tohoto podcastu je svět investování a vše kolem něj. Hlavním tématem je zejména možnost dosažení finanční svobody a čerpání vlastní nekonečné renty, která pokryje část nebo úplně všechny měsíční výdaje. Tato renta by neměla být nijak závislá na Vaší firmě, Vašem zaměstnání či podnikání. Kromě finanční svobody se budeme zabývat i tím, jak budovat a udržet si kapitál i na další finanční cíle jako je třeba budoucnost Vašich dětí a podobně.

Americké akcie přinášely v posledních letech vyšší výnos než zbytek vyspělého akciového trhu a je tedy otázka, zda tomu tak bude i nadále. Není americký trh příliš nadhodnocený? Nebude nyní lepší investovat více i do jiných regionů. Budou jiné regiony nyní lepší než Amerika?

Proč se Americe dařilo?

Určitě to není o tom, že bych nyní věřil mnohem více jiným regionům, ale chtěl jsem toto téma trochu rozebrat. 
Amerika si s posledními krizovými obdobími poradila lépe než zbytek světa. 
Dokážou mnohem flexibilněji reagovat a určitě veškeré řešení krizí a změn není tak zkostnatělé jako například zde v Evropě. 
Když se cokoliv děje, rychle propustí zaměstnance a jakmile se situace stabilizuje, tak tyto zaměstnace zase obratem vezmou zpátky. 
To je v Evropě nemyslitelné, zde je příliš drahé se zaměstnance tzv. zbavit. Proto zdejší vyřešení krizí trvá zpravidla déle než v Americe.
Zároveň zde v Evropě systém myslí více na zaměstnance než na firmy, ale v konečném důsledku to jsou firmy, kdo ekonomiku drží nad vodou. V Americe to však mají opačně, více myslí na firmy a i díky tomu se s krizemi mohou lépe a rychleji vypořádat.

V Americe také sídlí všechny velké a úspěšné firmy jako je Apple, Microsoft, Google, Facebook, Nvidia, Tesla, Visa, Procter & Gamble a spousta dalších. 

Investice do ETF S&P 500?

Všechno toto zní, že Amerika je vlastně dobrá investice a že koupě pouze ETF na S&P 500, jak mnozí radí, je vlastně jasná volba. Ale skutečně to je tak jednoduché?

V jednom z minulých dílů podcastu jsem toto doporučení kritizoval, protože si myslím, že je za prvé vhodné v portfoliu mít i konzervativní složku a ne pouze index SP500 a zároveň jde pak o investici, která je hodně převážená pouze na na Ameriku. Ano, všechny ty zmíněné americké firmy podnikají po celém světě, tzn. jde v reálu o investici do celého světa, ale stále 70% všech příjmů firem uvnitř indexu SP500 pochází z USA, takže to přeci jenom je stále sázka hlavně na Ameriku. Pokud však zvolíme širší diverzifikaci z ETF i na další světové trhy nebo uvedu například index MSCI World, tak už je podíl příjmů z USA zhruba 50% a díky tomu investuji do firem, jejichž příjmy plynou z poloviny i z druhé části světa. Stále to samozřejmě není málo, ale není to 70% jako u indexu SP500.
V průběhu historie se měnila dominance různých regionů či států a rozhodně nelze říci, že Amerika musí být dominantní již navždy.

Srovnání amerického trhu a světového trhu

Dále pokud se podíváme na historii výkonnosti celého světa vyjádřeného indexem MSCI World bez amerických akcií a srovnáme tuto výkonnost s americkým index MSCI USA, tak můžeme vidět, že v posledních letech byla Amerika spíše nadvýkonná nad zbytkem světa, ale dříve v historii bylo i hodně období, kdy tomu bylo naopak a americkému trhu se tolik nedařilo.

Srovnání výkonnosti amerického a světového trhu zpracovala BNP Paribas v dokumentu Investment outlook for 2022 a obsahuje data od roku 1970, tedy za 50 let. Ze srovnání vyplývá, že americký trh byl podvýkonný ve 46% procentech případů a Americe se dařilo lépe než zbytku světa v 54% případů. Je tedy vidět, že když se podíváme na delší horizont, tak rozhodně nemůžeme říci, že Americe se dařilo výrazně lépe než zbytku světa. 

MSCI World x USA od BNP.png

BNP konkrétně uvádí, což vyplývá i ze srovnávacího grafu, že za sledovaných více než 50 let se nikdy nestalo, že by americký trh překonával zbytek světa i pátý rok v řadě. Vždy po 4 letech růstu došlo k tomu, že následující rok byl americký trh ve ztrátě proti zbytku světa. Aktuálně má Americký trh za sebou právě 4 roky, kdy byl výkonnější a pokud se tato 50letá statistika potvrdí, tak by to vlastně mělo znamenat, že se Americe letos bude dařit hůře. Dále BNP uvádí, že srovnání ocenění evropských a amerických akcií v rámci ukazatele zisku vůči ceně akcií je na historicky nejnižších úrovních a že většina sektorů v Evropě se nyní obchoduje se slevou v porovnání s Amerikou. Zároveň v Evropě se obchoduje na akciových trzích více hodnotových firem než růstových a hodnotovým firmám se zpravidla lépe daří při rostoucích úrokových sazbách nebo při vyšší inflaci než firmám růstovým, kterým vyšší úrokové sazby nesvědčí. 

Diverzifikovat mimo Evropu?

Toto vše by teoreticky spíše vybízelo kupovat více evropské akcie než americké, když statistika nyní mluví spíše proti Americe. Jenže pak tu je zase názor, s kterým do velké míry souhlasím, že je vhodné diverzifikovat kapitál i mimo námi blízký region, tedy mimo kontinentální Evropu. Jde o to, že zde v Evropě, zejména přímo v České republice vlastníme nemovitosti, firmy, máme zde svá podnikání, zaměstnání apod. S ohledem na to, máme velmi velkou část majetku alokovanou tak, že nás může dost zásadně ovlivnit cokoliv, co negativního se v Evropě stane či změní.

Z toho důvodu může dávat logiku investovat právě i do jiných regionů mimo Evropu. Potom, kdyby náhodou zde došlo k nějakým negativním změnám, tak vím, že mám majetek i mimo tento region. Dovedu si tedy představit, že můžeme kontinentální Evropu v portfoliu podvážit, ale na druhou stranu například v indexu MSCI ACWI má Evropa bez Velké Británie podíl kolem 12,5%, což není sice úplně zanedbatelný podíl, ale zároveň to není taková část, která by vyloženě extrémně ohrozila váš majetek. Podvážení Evropy je pak tedy o přístupu každého investora k riziku. Spíše považuji za důležité volit alokaci zejména mimo Českou republiku, s kterou jsme spjati nejvíce a kde je pro nás riziko mnohem větší než se dívat na Evropu jako celek.

Takže srovnání Evropy s Amerikou vybízí více k investici v Evropě, která by mohla být levnější, ale potom zase z důvodu diverzifikace nemusí být vhodné Evropu více převažovat. Následně se mluví o tom, že rozvíjející se trhy, zejména region Asie má velký potenciál do budoucna a že Čína brzy překoná Ameriku apod. A co tedy teď dělat, jak tedy investovat? Co převažovat? Co podvažovat?

Do jakého regionu či sektoru tedy investovat?

Je to jednoduché, optimální řešení je koupit si tzv. celý svět a nepřevažovat nijak významně žádný z regionů ani sektorů. Samozřejmě pokud například o 5% nadvážím nějaký region, celkově to mé portfolio nijak extra neohrozí. Ale ideálně je nesnažit se sázet na jeden konkrétní region, tzn. například věřit nyní jen a pouze Americe. Nesnažit se převažovat technologie či sektor čipů nebo robotizaci, protože bych mohl mít pocit, že v obojím je úžasná budoucnost. Nic není černobílé a i sektor, který vypadá, že má úžasnou budoucnost, může nakonec dopadnout úplně jinak a vývoj nebude tak úžasný, jak se na první pohled může zdát. Stačí se podívat na splasknutí technologické bubliny, kdy všichni věřili jenom internetovým firmám a jak to dopadlo... Nechci tím určitě říct, že v současnosti to je s technologickými firmami stejné jako v roce 2000. Aktuálně mají technologické firmy skutečné tržby a zisky, což u mnoha internetových garážových firem v roce 2000 nebylo.

Stále z dlouhodobého hlediska není nikdy dobré, když mám investice málo diverzifikované a když se snažím sázet na jeden konkrétní region či sektor. Je mnohem lepší vlastnit část z každého sektoru a z více světových regionů. Samozřejmě mám poté o něco menší potenciál výnosu, jenže díky tomu mám podstatně nižší riziko a větší jistotu, že o své peníze nepřijdu, protože jsem věřil něčemu, co zrovna nevyšlo.

Závěr

Nad investováním je vždy potřeba přemýšlet dlouhodobě. Tzn. skutečně investovat a nikoliv pouze spekulovat. Pokud věřím jenom Americe a nebo jenom technologiím, nebo jenom zlatu, nebo jenom nemovitostem nebo jenom kryptoměnám, tak prostě jenom spekuluji, že nad trhem vyhraju, ale spekulace není jistota a můžete se kvůli spekulaci hodně spálit.

Proto, nespekulujte, ale investujte. 

V případě, že si nejste jisti, jak dostatečně diverzifikovanou alokaci nastavit a máte k dispozici alespoň 1 milion korun jednorázově nebo máte k dispozici nižší částku a navíc můžete investovat více než 10.000 Kč měsíčně, tak navštivte stránky podcastu nekonecnarenta.cz nebo přímo naše firemní stránky kopecky-advisory.cz , kde si vpravo nahoře můžete požádat o konzultaci zdarma a získáte 30 minut pro zodpovězení Vašich dotazů.

Případně pokud jste majitel firmy nebo podnikatel, připravili jsme pro vás e-book zdarma obsahující návod jak v 5 krocích získat díky firmě nekonečnou rentu. Po stažení e-booku obdržíte i něco navíc, ale to už se nechte překvapit. - https://www.kopecky-advisory.cz/renta-diky-firme/


Děkuji Vám za pozornost, přeji krásný den a brzy opět na slyšenou.

Zdroj: THE INVESTMENT OUTLOOK FOR 2022, BNP Paribas






Newsletter

Pokud Vás zajímají novinky z investování, přihlašte se do našeho newsletteru

Konzultace zdarma

Vyplňte formulář níže a získáte 30 minut zdarma pro zodpovězení Vašich dotazů.