Trhy padají. Co mám dělat?

26. leden 2022

Trhy padají. Co mám dělat?Trhy padají. Co mám dělat?


Podcast si můžete poslechnout na svých oblíbených platformách:

Nebo na našem YouTube viz níže:

Přepis podcastu:


Úvod

Dobrý den, u mikrofonu David Kopecký. Vítám Vás u dalšího dílu podcastu Nekonečná renta.
 
Tématem tohoto podcastu je svět investování a vše kolem něj. Hlavním tématem je zejména možnost dosažení finanční svobody a čerpání vlastní nekonečné renty, která pokryje část nebo úplně všechny měsíční výdaje. Tato renta by neměla být nijak závislá na Vaší firmě, Vašem zaměstnání či podnikání. Kromě finanční svobody se budeme zabývat i tím, jak budovat a udržet si kapitál i na další finanční cíle jako je třeba budoucnost Vašich dětí a podobně.

Korekce na trzích

Aktuálně na trzích proběhla korekce, která po vyjádření v korunách již dosahuje více jak 10%. 

A jak na to reagovat?
Měli bychom se obávát započetí medvědího trhu, tzn. toho že trhy nyní budou delší dobu klesat?

I to se samozřejmě může stát, ale investovat bychom měli pouze dlouhodobě na vzdálenější investiční cíle a z toho důvodu i propad, který by trvat delší dobu, by nás měl nechat klidným.

Statistické údaje o propadech

Navíc, když se podíváme na statistiky a konkrétně za období do roku 1928 doteď, tak propady o více než 5% nastaly v 95% všech let v tomto období a propady o více než 10% proběhly v 63% let z celého období. Tzn. korekce o 10% a více procent je velmi běžnou záležitostí.

Na současnou korekci je tedy spíše vhodné se dívat jako na příležitost. Na trzích máme 10% slevu a můžeme si nyní koupit se slevou všechny známé světové firmy jejichž výrobky a služby používáme všichni každý den. I ukazatel férové hodnoty od Morningstar se po dlouhé době dostal na úroveň, která značí, že akcie nejsou nadhodnocené, což také potvrzuje, že může být dobré zvážit využití příležitosti k nákupům.

Samozřejmě nemůžeme vědět, zda korekce bude pokračovat a kam se trh nakonec vydá, ale každopádně aktuálně máme možnost využít slevu 10%, a tak je ke zvážení ji využít.

Využít příležitosti k nákupu?

Vzhledem k tomu, že naše investiční cíle by měly být spíše dlouhodobé, tak není nutné to řešit za každou cenu, ale pokud máte volné finanční prostředky, u kterých očekáváte, že je nebudete v delším horizontu potřebovat, tzn. za 5 a více let, je dobré nyní investici zvážit. Díky nákupu za nižší ceny Vám to může do budoucna pomoci dříve dosáhnout investičních cílů nebo těchto cílů dosáhnout za méně peněz. Zároveň je nyní o mnoho vhodnější situace pro ty, kteří teprve chtějí začít investovat, protože vstoupí do trhu na úrovni o 10% nižší a mají tedy lepší výchozí pozici.


Závěr

Jak jsem zmiňoval, určitě nejde o vyloženě výjimečnou příležitost a nedává smysl okamžitě teď co nejvíce peněz investovat, ale každopádně třetinu či polovinu volných prostředků lze na využití příležitosti použít. 

Pokud totiž korekce bude pokračovat, tak bude dobré mít ještě k dispozici další prostředky, které bude případně možné doinvestovat později.

Pokud zvažujete, zda i pro Vás může být vhodné příležitost využít a máte k dispozici alespoň 1 milion korun jednorázově nebo máte k dispozici nižší částku a navíc můžete investovat více než 10.000 Kč měsíčně, tak navštivte stránky podcastu nekonecnarenta.cz nebo přímo naše firemní stránky kopecky-advisory.cz , kde si vpravo nahoře můžete požádat o hodinovou konzultaci zdarma a já se Vám velmi rád budu věnovat. Děkuji Vám za pozornost,  přeji krásný den a příští středu opět na slyšenou.







Newsletter

Pokud Vás zajímají novinky z investování, přihlašte se do našeho newsletteru

Konzultace zdarma

Vyplňte formulář níže a získáte 30 minut zdarma pro zodpovězení Vašich dotazů.