Warren Buffet - sázka na aktivní či pasivní investování

29. duben 2021

Je lepší investovat aktivně, tzn. snažit se hledat takové firmy, které budou lepší než průměr a nebo je lepší vzít konkrétní index a pouze kopírovat jeho hodnotu? Spor o aktivní nebo pasivní přístup je starý jako investování samo.

Warren Buffet - sázka na aktivní či pasivní investováníWarren Buffet - sázka na aktivní či pasivní investování

V roce 2007 tento spor řešili Warren Buffet (člen klubu TOP 6 lidí na světě s majetkem přesahující 100 miliard dolarů) a zastánce aktivní správy Ted Seides. Nakonec se rozhodli uzavřít sázku, zda za 10 let vydělá více investice do indexu největších amerických firem nebo do aktivně řízených fondů.


Jak to dopadlo?
warren-buffet.jpg


Na výše uvedeném grafu vidíme výsledek. Warren Buffet vyhrál. Za období 2008 až 2017 fond ETF kopírující index největších amerických firem S&P 500 vydělal 85 % (6 % ročně). Oproti tomu průměrný výnos 5 fondů, do kterých investoval Ted Seides byl pouze 21 % (2 % ročně).

K tomuto je pouze důležité doplnit, že v investici do ETF nejsou kalkulovány poplatky za správu investičním poradcem. Avšak i kdybychom z výnosu odečetli kompletní nákladovost až 2% ročně, tak stále by se nám "sázka" na průměr trhu vyplatila.

Zdroj:
https://www.berkshirehathaway.com/letters/2016ltr.pdf


Newsletter

Pokud Vás zajímají novinky z investování, přihlašte se do našeho newsletteru.

Konzultace zdarma

Vyplňte formulář níže a získáte 30 minut zdarma pro zodpovězení Vašich dotazů.